Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

16/11/2009

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠ. Π.Ε. Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Ανακοίνωση για τις αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων των εκπαιδευτικών

Αυτή την εβδομάδα αναμένονται οι νέες (αναλυτικότερες ελπίζουμε) ανακοινώσεις του ΥΠΕΠΘ για τα ζητήματα που αφορούν τον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών αλλά και τις τοποθετήσεις – μεταθέσεις – αποσπάσεις τους.

Ως μια πρώτη απλή κριτική των μέχρι τώρα εξαγγελιών της νέας Υπουργού Παιδείας σας μεταφέρουμε την εξής καταπληκτική διαπίστωση συναδέλφου που υπογράφει ως Νικόλας (www.alfavita.gr/ank_b/ank15_11_1245.php) για την υποχρεωτική παραμονή κάθε μετατιθέμενου στη νέα του οργανική θέση για τρία χρόνια:

«Ας υποθέσουμε ότι τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου οι νεοδιόριστοι καλύπτουν τα κενά των απομακρυσμένων περιοχών και των νησιών. Όλα καλά. Οι μετατιθέμενοι πάλι καλύπτουν τα κενά των πόλεων και των κοντινών τους περιοχών. Πάλι όλα καλά. Τι θα γίνει όμως την επόμενη χρονιά; Πολύ απλά όλα τα καινούρια κενά που θα προκύψουν για τους νεοδιόριστους θα βρίσκονται μόνο …. στις περιοχές συνταξιοδότησης!!! Δηλαδή Αθήνα, Θεσσαλονίκη κι άλλες πόλεις (από τη στιγμή που τα υπόλοιπα σχολεία θα καλύπτονται από τους εγκλωβισμένους εκεί εκπαιδευτικούς της προηγούμενης χρονιάς!!).
Τι θα κάνει τότε το υπουργείο; Θα τοποθετήσει τους νεοδιόριστους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης; Ή θα τους στείλει στα νησιά, όπου θα είναι υπεράριθμοι και θα πρέπει να τους ξανα-αποσπάσει;;;»

Πέρα όμως από την καταπληκτική επισήμανση του συναδέλφου για τις αντιφάσεις των εξαγγελιών του ΥΠΕΠΘ και των προβλημάτων που θα δημιουργήσουν, είναι φανερό ότι η βαθύτερη στόχευση του Υπουργείου είναι: ο δραστικός περιορισμός των διορισμών στην εκπαίδευση και ο εξοβελισμός των αδιόριστων εκπαιδευτικών αναπληρωτών και ωρομισθίων που επί χρόνια στηρίζουν το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας.


Και όλα αυτά όχι για ένα κομμάτι ψωμί, όπως σωστά επισημαίνει ο συνάδελφος Χ. Κάτσικας στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (www.tanea.gr/default.asp?pid=12&ct=8&artID=4546182) αλλά πληρώνοντας για χρόνια από την τσέπη τους σπίτια – ξενοδοχεία – μετακινήσεις για να «γράψουν» λίγη προϋπηρεσία και κάποιες φορές χάνοντας την αξιοπρέπειά τους στους προθαλάμους του πελατειακού κράτους. Εμείς απλά αναρωτιόμαστε: Ποιος θα αντιμετωπίσει την οργή αυτών των ανθρώπων;

Ένα ακόμα ερώτημα μας έχει να κάνει με τη στάση των εκπαιδευτικών συνδικάτων στο ζήτημα αυτό. Θα σταθούν κοντά στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που πετιούνται έξω από το δημόσιο σχολείο και αντίθετα στην αλλαγή των όρων διορισμού προς το χειρότερο κι αντιδραστικότερο;

Για τα παραπάνω ζητήματα, το δικό μας συνδικάτο, η Δ.Ο.Ε. έβγαλε την Κυριακή 15-11- 2009 μία σκληρή ανακοίνωση (www.doe.gr/index.php?categoryid=17&p2_articleid=5548) την οποία όμως δεν μπορούμε παρά να την δούμε επιφυλακτικά, διότι:

Η Δ.Ο.Ε. στην ανακοίνωση αυτή υπερασπίζεται τον τρόπο πρόσληψης που περιέχει τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ αποδεχόμενη αυτό που κάνει και είναι η κατάργηση της αξίας των πτυχίων και η άρνηση της εκπαιδευτικής ικανότητας των αναπληρωτών, των ωρομισθίων, των αδιορίστων. Το διακύβευμα δηλαδή της επιχειρούμενης προσπάθειας αξιολόγησης – χειραγώγησης των εκπαιδευτικών και της σύνδεσής της με την αμφισβήτηση της μόνιμης εργασίας τους.

Παρ’ όλα αυτά, δεν θα είμαστε βιαστικοί στην κριτική μας απέναντι στο συνδικάτο και θα περιμένουμε τα επόμενα βήματά του, «σπρώχνοντάς» προς την κατεύθυνση της ανάληψης των αναγκαίων αγώνων.

Όμως, ένα μόνο να ξέρει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Αυτή τη φορά κανέναν δεν τον «παίρνει» να αναλωθεί σε μια προσπάθεια πιέσεων για να αποσπάσει από το ΥΠΕΠΘ μια ρύθμιση για ένα κομμάτι της «ελαστικής» εργασίας στην εκπαίδευση και να «θάψει» όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Ελπίζουμε να θυμούνται ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα ή τραγωδία.

Τότε δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την οργή των αδικημένων αλλά και τη δικιά μας!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.